A fényképezésről

By in
825

A fényképezés a fény, azaz a szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás által közvetített információk rögzítése fényképezőgéppel. Érdekességképp a fény sebessége 300000 km/s.

Egyszerűbben a fény sugárzását fényképezzük le. A fotózás tényleges terjedése a 20. század legelején kezdődött. Nagy változást hozott a művészeti ágazatokban, hiszen azelőtt festményeken, szobrokon ábrázolták az emberi testet. A fényképezéssel a valóság pillanatnyi állapotát tudjuk rögzíteni időtlen időre. Szeretteink barátaink részére feledhetetlen pillanatot örökítünk meg egy portré felvétellel. A múló emlékek, melyek tova tűnnek a fényképekkel rögzülnek és tartósan megmaradnak. Életünk fontos pillanatainak megörökítése a napjaink részévé vált, a fényképezés társasági események nélkülözhetetlen elemévé lett. Gondoljunk csak egy esküvői fotózás, vagy egy portfóliófotózás, vagy egy rendezvény fotózására, nem beszélve a gyerekzsúrokról. Gondoljunk bele, alig száz év alatt mennyit fejlődött a fotó technika, mára mindenki számára elérhető szinte fillérekért hozzá lehet jutni egy-egy jó géphez. Természetesen a profi portfoliófotó vagy a természetfotó a mai napig megmaradt komoly tudást igénylő művészi alkotásnak. A laikus hiába veszi meg a legkomolyabb fényképezőgépet, ha csekély művészi beállítottsággal rendelkezik. A fotózás igenis igényel művészi érzéket és a mai napig művészet. Természetesen mint mindent ezt is meg lehet tanulni, sok-sok kitartó gyakorlással. 1826-ban készült a világ első fekete-fehér fotója. Az első színes fénykép 1861-ben készült, az érdekessége az volt, hogy kézzel színezték ki. A mai értelemben vett színes fénykép1935-ben készült el, gondoljunk csak bele még nincs 80 éves sem. A fotózás könnyítését azaz a automatikus fényképezést 1959-ben mutatták be. Az első színes polaroid gépet 1963-ban dobták piacra, bár az elején nagyon nagy sikerrel indult, valamiért mégsem polaroidokkal járkálunk manapság. Pedig a polaroid azonnali kinyomtatott képet biztosít a felhasználó számára. Lehetséges az oka valahol ott keresendő, hogy nem igazán volt minőségi képalkotó eszköz és a fejlesztése is elakadt. Manapság a Canon, Nikon páros a menő és a komolyabb fotósok-e két márka közül választanak, holott az első digitális fényképezőgép kifejlesztése a Sony nevéhez kapcsolódik. A Mavica névre hallgató Sony 0,7 megapixeles modellje 1981 mutatkozott be, mint prototípus. Persze ez olyan mint a Ford T modell, nem mondhatnánk, hogy a Ford a legjobb autó a világon. Az tény azonban, hogy a fényképezés is egy picit a sznobságról is szól és most a Sony bár sokszor nagyon komoly gépekkel rukkol elő a szakma kevésbé ismeri el.

Magyar vonatkozásban érdekesség lehet sokaknak, hogy kis hazánknak volt egy Kinga névre hallgató fényképezőgépe, de sajnos napjainkban a fényképezőgép piacon nem vagyunk jelen.  1986-ot írunk amikor a digitális fényképezés történelmében nagy ugrás következett be, amikor  a Kodak bejelentette az első 1 megapixeles gépét. Gondolnánk, hogy 2003-ban jött az első Led kijelzővel rendelkező kamera. A Jpeg formátum 1988-ban már létezett és a mai napig ezt a formátumot használjuk a fotózás során. Természetesen más formátumok is jöttek azóta, mint például a Raw.

Sokan a digitális fényképezőgép vásárlásakor fontos szempontnak tartják a megapixel számának minél magasabb értékét, ami ugyan fontos szempont lehet, de nem a legfontosabb. A megapixel érték alapvetően a képméret pixelszámát mutatja meg. A profi gépek természetesen magas pixelszámmal rendelkeznek, viszont hozzájuk olyan objektíveket is használnak, ami rendkívül éles képet biztosít, így e kettő profi objektív és váz által valóban jó képeket, portfólió képet, esküvői fotót lehet készíteni.  Általában az egyszerűbb fényképezőgépekre magas zoom értéket és óriási megapixel számot írnak, ezzel is csábítják a hozzá nem értőket. Ez olyan, mint amikor a kilencvenes években a régen olcsó kisrádióra ráírták az ezer wattos teljesítményt. A digitális zoom is épp ilyen manapság, nézzük csak meg minél olcsóbb egy kamera annál nagyobb digitális zoom értéket írnak rá. Vajon a profi fotós által használt gépeken a digitális zoom érték miért „0”, azaz nincs is ilyen lehetőség.  Amennyiben szeretnénk jó portfólió fotót készíteni elengedhetetlen a jó minőségű objektív, ami valódi üvegből készül és nem műanyag lencsetagokat tartalmaz. A profi felszerelés az esküvői fotózás és a portfólió vagy portré fotózás elengedhetetlen kellékei. Portré fotót igazán szépen csak minőségi géppel tudunk készíteni, sajnos a kompakt gépek nem igazán alkalmasak erre a célra. Természetesen tájképet vagy távoli tárgyakat állatokat azokkal is egészen jó eredménnyel tudunk fotózni. Talán ennek az az oka, hogy az emberi arcot, vagy máshogyan portréfotót olyan összetett fotózni, hogy a kompakt gépek optikai tudása ezt nem teszi lehetővé, nem beszélve a megvilágításról. A kis gépek vakuja olyan gyenge teljesítményű, hogy sajnos fel sem tudják venni a professzionális vakukkal a versenyt, ami szintén nélkülözhetetlen egy esküvői fotózásnál, vagy egy portréfotózás alkalmával.  Amikor egy jó fényképet szeretnék készíteni, a záridővel is érdemes játszani ez megint csak a jó gépek kiváltsága és egyben elengedhetetlen kellék egy jó pillanat rögzítésénél.