Az esküvői fotózás fontossága

By in
1036

Az esküvői fotózás fontossága

Egyes párok úgy vélik, hogy a fotó kevesebbet ad vissza a ceremóniából, mint a videó felvétel. Ez koránt sincs így. Egy jól sikerült képkocka ugyanazt tudja visszaadni, mint több filmkocka együtt. Sokan mindkettőt igénylik a nagy napon, mert ugye ezeket a kép és filmkockákat mindenki előszeretettel nézi vissza hónapok vagy évek múltán is.

Bátran ki lehet jelenteni: ezen nem érdemes spórolni (és ezzel nem a fotós malmára hajtjuk a vizet). Több megkérdezett házaspár – akik nem kértek fel esküvői fotóst az események megörökítésére – nyilatkozta utólag azt, hogy bánják, hogy költséghatékonyabb esküvő érdekében lemondtak az esküvői fényképek készítéséről.

  • Hiányolták a szép családi csoportképeket, melyek közepén ott álltak volna az egybekeltek.
  • Hiányolták a kettőjükről készült vadregényes, naplementés vagy bármilyen más romantikus helyszínen készült képeket.
  • Hiányolták azokat az egyszeri és megismételhetetlen pillanatokat, amik egy fotóban örök életre kellhetnek, amin a szem hosszasan elidőzhet…

Az esküvői fotózás fontossága, szükségessége sok pontban megmutatkozik egy ceremónia során. A polgári, majd templomi szertartás során megörökítésre kerül a gyűrűhúzás, a csók, a vendégek fogadása után a koccintás – ezeknél természetesen külön kéri a fotós a párt, hogy ne siessenek a jó kép érdekében. Az ebéd/vacsora és maga a buli tartogatja a legjobb pillanatokat. Sokan azt hiszik, ilyenkor már nincs szükség a fényképészre, holott ilyenkor készülhetnek el a legizgalmasabb és legemlékezetesebb fotók. Helyet kap a spontaneitás, váratlan jeleneteknek lehetünk szemtanúi, megörökítésre vár a csokordobás, a torta felvágása, vőfély/ceremóniamester nyújtotta műsorok esetében pedig érdemes megörökíteni a jobbnál jobb feladatokat is, amelyek nem csak a házaspárról szólnak, hanem a násznépről is. Ha az esküvőn élő zene szól, esetleg sztárfellépő is lesz, arról is érdemes minőségi képeket készíteni. Az est folyamán természetesen feltörnek az érzelmek is: öröm, boldogság, elérzékenyülés, szomorúság, könnyek, mély és hosszantartó ölelések, stb. Ezekre is érdemes odafigyelni, megörökíteni. Sok vendég számára érthetetlennek tűnhet, ha a fotós róluk is több képkockát készít. Aki úgy véli, a fotósnak csak a házaspárt kell 10-14 órán át fotóznia, az téved. Ugyanis a fotók között ott kell lennie a vendégseregnek az apraja-nagyja is, hiszen idővel egyesek távoznak közülük, a róluk készült képek pedig örök emlékként őrzik meg őket is.

Utómunka

Sokan azt hiszik, a fotós munkája a bulival együtt véget is ért. Ez nincs így, hiszen egy 3-4 helyszínes fotózás alkalmával akár 1000-1500 képkocka is készül. Ezek kiválasztása, retusálása, a végleges színek beállítása, majd az egész galéria összeállítása az igazán kemény feladat. A fotóst semmiképp sem szabad sürgetni a képek összeállításában és elkészítésében. Számoljunk másfél-két hetet arra, hogy minden jó fotó kiválasztásra kerüljön, és javítás alá essen.

A megbeszéltek alapján fotók adattárolókra (CD vagy DVD) mentve kerülnek átadásra, készülhetnek kinyomtatott fotók is albumba rendezve, vagy sok esetben igényelnek még zenés slideshow-t is, ami általában 3-7perc. Utóbbi a távol élő rokonok és ismerősök számára is elküldhető elektronikus úton.