Esküvői fotózás – A fotós szemével nézve

By in
936
 

Esküvői fotózás – A fotós szemével nézve

A fényképészet vagy más néven fotográfia a fény által közvetített képi információk rögzítésére szolgál. Kezdetben a fotó nem akart többnek látszani, mint egy precíz leképező eszköz, azonban a 19.-20. században több szerepet kapott a fényképezőgép használata. Elkezdték művészetként is értékelni, használni és nem csak a dokumentálás maradt a fő szerepe. Ennek köszönhetően alakult ki az is, hogy az esküvői fotó nem csak különleges pillanatokat örökít meg, de stílusában egyfajta művészi nívót is visszaadnak a képek.

Az esküvő az élet egyik legfontosabb állomása.

Tudatosan készül a pár és a család a tökéletes esemény megszervezésére, az örömteli nap emlékezetessé tételére. Ebben a fotózás és ezáltal maga a fotós is fontos szerepet kap, nem mellesleg igen megtisztelő a fényképész számára, hogy a családi ünnepen ő is szerepet kap. A fényképek minősége, a ceremónia kulcsfontosságú pillanatainak megörökítése a fotós szakmai tudásától is függ.

A digitális fényképezés és a különféle képszerkesztő programok

Megannyi lehetőséget kínálnak a fotók retusálásához, de ahhoz hogy egy fotót bármilyen módon is retusálhatóvá, módosíthatóvá váljon, az alapképnek kell jónak lennie. Nem egyszeri eset, hogy a különféle képszerkesztők részleges ismeretével egyesek hivatásos fotósoknak nevezik ki magukat, úgy gondolván, a kattintások után majd a Photoshop vagy más képszerkesztő szoftver elvégzi helyettük a feladatot. Az ilyen botcsinálta fotósokat könnyű felismerni: igen alacsony áron dolgoznak, valamint minimális felszereléssel jelennek meg a ceremónia helyszínein.

Ha profi fényképészt akarnak, akkor körültekintően kell azt kiválasztani.

A házasság előtt álló párnak mindenképp ajánlott személyes találkozót megbeszélni a fotóssal, nyugodtan lehet kérni referenciamunkát, portfóliót, valamint az sem lehet gond, ha az egész fotófelszerelés felől érdeklődünk. A profi szakértelem abban is megmutatkozik, hogy a fotós érdeklődik az esküvő részleteiről, nyitott a helyszíneken igényelt munka részleteinek megbeszélésére, kérdéseket intéz a pár felé, igyekszik minden apró részletről is információt kapni. Ez már azt is elárulja a fotósról, hogy mennyire rutinos.

Egy fotós fantáziája határtalan kell legyen.

Minden pár, helyszín és esküvő eltér a korábbiaktól. Egyes esetekben az esküvőről készült fotósorozatok a népi hagyományokra összpontosítanak (pl. vidéki esküvők), mások elegánsabbak (pl. éttermi lakodalom, középkorú házaspár esküvője). Van, ahol a stílus modernebb, könnyedebb (pl. szabadtéri ceremónia és azt követő kerti party/rendezvénysátras lagzi), és van ahol a sok bolondozás is bátran jöhet (pl. huszonévesek esküvője, viszonylag fiatal, baráti társaságból álló násznép).

Mit kell egyeztetni időben a fotóssal?

  • A házaspároknak fontos a jó esküvői fotó készítése, de van néhány dolog, mait mindenképp kell egyeztetni a fényképésszel:
  • Személyes találkozó során mindkét fél megismerheti a másikat (érdemes a házaspárnak is mesélnie kicsit életükről, megismerkedésükről).
  • Érdemes tisztázni hány helyszínen kell jelen lenni, mikor kezdődik a menyasszony és vőlegény öltöztetése és megközelítőleg mikor ér véget az esküvőt követő buli.
  • A párról készülő fotók hol fognak készülni, milyen technikai felszereltséget fognak megkövetelni.
  • A fényképek milyen adattároló eszközre kerülnek majd, kell-e különleges fotóalbum, kellenek-e kinyomtatott képek.