Aktfotózás

By in
1035
Aktfotózás

Miért hódít az aktfotózás?

A testek művészi ábrázolása mindig is tetszetős volt azok számára, akik a természetes szépségben és a művészi ábrázolások sokszínűségében hisznek. A hagyományos ábrázolások, mint például a festés, vesztettek népszerűségükből a fényképezés megjelenésével köszönhetően annak a ténynek, hogy megnőtt az érdeklődés az adott kép egyszerű és tényszerű ábrázolása iránt. Ha ez így van, minek köszönhető mégis az aktfotózás töretlen sikere?

 

A XX. század egyik nagy magyar bűvésze, Rodolfó erre két dolgot is mondott:

 

„Mindenki tudja, hogyan kell szaxofonozni. Felül fújják, alul nyomkodják. Mégsem tud mindenki.”

„A Hazám, hazám című dalt elénekelheti Simándy meg én is. De mekkora különbség!”

 

Tehát egyszerűen: az, hogy a legtöbben ismerik a fényképező működését nem jelenti azt, hogy ki is tudják használni a benne rejlő lehetőségeket. Továbbá a fényképezés igenis művészet. Ahogyan a lencsén keresztül láthatjuk az adott embert, állatot, növényt, tájat, szituációt stb. mindig más és más tárul elénk, köszönhetően a készítő meglátásának.

 

Különösen fontos szerepet kap az ábrázolások közül az emberi test megörökítése, ezen belül is az aktfotózás, ahol a test intim részletei is „felsejlenek”. Sajnos sokan összekeverik ezt a tevékenységet a pornóipar fotózásaival, ahol kizárólag a szexualitás gyakran lealacsonyító és művészi irányultságot nélkülöző ábrázolásán van a hangsúly. Ezért fontos éles határvonalat húznunk a kettő közé. Az aktkép a pornóképpel szemben több megközelítést, érzelmeket és a szépség harmonikus változatait hordozza magában, nem erőlteti a kizárólagos célját egy fotónak, mint például a pornókép. Továbbá visszavezetheti a nézőt ahhoz az évszázadokon át divatos felfogáshoz, mely szerint minden formában megtalálható a szépség, különösen az emberi testben. Ez a szépség azonban milliónyi formát ölthet a formák, hátterek, környezetek, fények és árnyékok játékának köszönhetően.

 

Így hát érthető, hogy a szépség reneszánsza idején ismét nagymértékű érdeklődés övezi az ábrázolások e módját. Az aktfotók láttatnak, de nem látszanak. Sejtetnek, de nem mutatnak. Mindez egyfajta izgalmas játékot teremt a néző számára, akinek a fantáziája egészíti ki kép fontos motívumait. S bár a hölgyek ábrázolása még mindig előnyt élvez, az utóbbi évtizedekben nem kevés férfi állt lencse elé azonos céllal. Az aktfotók lassan visszakerülnek arra az előkelő helyre, melyet korábban hosszú éveken át a fent említett sajátosságok miatt birtokoltak.

 

Végezetül érdemes még említést tenni Rodolfó második gondolatáról is. Mitől lesz egy aktfotó profi alkotás? Fontos megjegyeznünk, hogy a technika fejlődésével lépést tartva, az eszközök fejlődése fantasztikus lehetőséget biztosít a megjelenítés szépségében. Tovább fontos kiemelni, hogy a profik abban különböznek az amatőröktől, hogy az amatőr szinte görcsösen törekszik arra, hogy profi legyen. A profi viszont nem törekszik arra, hogy profi legyen, egyszerűen az. Ez az „egyszerűen nagyszerű” elv érvényesül a fényképekben is, maximálisan kihozva a legjobbat az adott formából a képen.

 

Ezért fedezze fel az aktfotózás értékeit profik segítségével. Kérje szakértők segítségét a megvalósításban és az eredményt csodálva legyen visszatérő aktmodell!