Modellfotózás

By in ,
978

Modellfotózás

Modellfotózásról nem csak akkor beszélünk, amikor a fotóstúdióban egy hivatásos modell körül forog a világ. Modell lesz mindenki, akiről képsorozat készül speciális megvilágításban, valamilyen céllal. Modell ilyenkor egy könyv szerzője, akiről egy remek portré készül, modell ilyenkor egy végzős tini is. Modellfotózás alá kerül az is, akivel termékeket szeretnének értékesíteni (pl. ruha, cipő, rúzs, ékszer) vagy valamilyen szolgáltatás igénylésére csábítja a fotó nézőjét (pl. frizura).

Egy jó fotós a lehetőségek ezerszínű palettáján mozogva mindig a legjobb megoldásokkal dolgozik.

  • Esetenként stúdióként, máskor a szabadban. Mindig attól függ, a modellfotózásnak mi a célja.
  • Tudja, milyen színű fényt használjon, tudja, mennyire kell lágy vagy kemény legyen a fény, legyen-e megszűrve vagy sem.
  • Odafigyel arra, milyen szögből fotózzon, hiszen nem mindegy hogy a fotózás szöge mit eredményez.

A modell sok esetben nem profi, így feszélyezve érezheti magát a kamera/fényképezőgép előtt. A fotósnak tudnia kell ezt és a fotózás előtt 10-20 percet arra szánni, hogy megismerje a modellt, oldja a feszültséget, a gátlásokat, igyekeznie kell kialakítani egy bizalmi kapcsolatot, vagy legalábbis elterelni a figyelmet a feladatról, hogy a modellben megszűnjön a görcsösség. Nagy előny, ha gépnek van távkioldója is, akkor a fotósnak nem kell a fényképezőgép mögé bújnia, könnyebben és hatékonyabban lelkesítheti a fotóalanyt.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy modell hogyan álljon be fotózáskor? Nincs rá aranyszabály, hiszen minden alkalommal más és más célból születnek meg a képek, így a célt szolgáló legelőnyösebb beállások kerülnek előtérbe. Persze vannak jól bevált testtartások, amik persze sokszor fárasztóak is, de ezek a képen nem fognak látszani. Van, amikor kényelmes, laza testtartással kezd a fotós, azonban ez nem mindig és nem mindenkinek áll jól.

„Nem vagyok fotogén”

Sokan azt mondják, hogy róluk semmiképp sem készülhet jó kép, mert nem fotogének. Általában ilyen kijelentést azok tesznek, akik félig levágott arcú selfie-k, igazolványképek, okostelefonnal vagy digitális fényképezőgéppel készült képek alapján erre a következtetésre jutnak. Sem a fényképezésre használt eszköz, sem a fény, de még a távolság sem ideális ilyenkor a jó kép elkészítéséhez, így nem is csoda, hogy sokan így látják magukat. A fotós viszont mást lát. A fotós a készülő modellképek során ideális fényeket, fényképezési szögeket és megfelelő távolságokat használ a tökéletes képekhez. Ezekkel játszadozva fiatalokból érettebbeket készíthet, vagy idősekről fiatalabb fotókat gyárthat. Közeli fotók esetében olyan szépséghibák kerülhetnek előtérbe, mint például a szarkaláb, a szeplő, a pigmentfolt, a magas homlok és egyéb, hasonló nem kívánt aszimmetriák. Modellfotózáskor a jól megválasztott távolsággal ezek nem lesznek feltűnőek (sőt, utómunkálatok során retusálás is igényelhető). A modellfotózás a tökéletességet emeli ki a modellből, és a művészi fotózásnak maradnak az aszimmetriák kihangsúlyozása.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)